نمایندگان مجلس شورای اسلامی که موفق به منصرف کردن وزیر علوم از رویه خود نشدند سرانجام فرجی دانا را روز 29 مرداد 93 استیضاح کردند و در جریان بررسی طرح استیضاح، وی با 110 رای مخالف، 145 رای موافق و 15 رای ممتنع از مجموع 270 رای از وزارت کنار گذاشته شد. در همان زمان نماینده لارستان خنج و گراش در اظهار تظری صریح از این اقدام اصول گرایان مجلس دفاع کرد.
این در حالی بود که در دوره وزارت رضا فرجی دانا امید به توسعه آموزش عالی در لارستان خنج و گراش بیشتر شده بود. با توجه به اینکه وزیر علوم و چند مشاورش قرابتی با لارستان و لارستانی ها داشتند می توان گفت استیضاح و برکناری فرجی دانا به زیان منافع لارستان خنج و گراش در بعد آموزش عالی بود.
سپس نوبت نیلی احمد آبادی بود تادر روز 7 آبان مورد ارزیابی مجلسیان قرار گیرد. او نیز از مجموع 246 رای مأخوذه با کسب فقط 79 رای موافق، 160 رای مخالف و 7 رای ممتنع، نتوانست از سد اصول گرایان مجلس عبور کند. در آخرین مورد نیز مجلس نشینان روز 27 آبان 93 با 70 رأی موافق، 171 رأی مخالف و 16 رأی ممتنع از مجموع 257 رأی مأخوذه، به دانشآشتیانی برای تصدی سکّان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رأی اعتماد ندادند.
با احتساب 4 وزیر معرفی شده و دو سرپرست وزارت علوم که در 15 ماه اخیر نامشان در راس این وزارت خانه قرار گرفته است در مجموع تا کنون نام 6 نفر در راس این وزارت خانه بوده که در نوع خود رکوردی محسوب می شود و دولت روحانی حدود یک سوم از دوره 4 ساله خود را با عدم ثبات در یکی از مهم ترین وزارت خانه ها رو به رو بوده است.
در این میان دولت و بدنه اجتماعی حامی آن، ورود دولت به موضوع بورسیه های خارج از کشور را در عدم اعتماد مجلس به رویه دولت در موضوع وزارت علوم پر رنگ می کند و مجلسیان کلید واژه فتنه را برای گشوده نشدن در اتاق ریاست ساختمان شهرک غرب به روی گزینه های مورد نظر دولت به کار می برند.
به هر حال هر عامل یا عواملی که موجب این بی اعتمادی اکثریت مجلس نهم به وزرای پیشنهادی دولت شده باشد، 4 رای عدم اعتماد به گزینه های دولت اعتدال برای یک وزارت خانه، نشان از عمق تفاوت نگاه دولت و مجلس به موضوع آموزش عالی دارد. ضمن اینکه همانطور که گفته شد برکناری رضا فرجی دانا قطعا ضربه ای به روند توسعه آموزش عالی در لارستان ختج و گراش بوده است. اینطور که پیش می رود شاید تغییر رویه و رای مجلس تنها با تغییر رای دهندگان ممکن شود.
.